ons_verhaal

Tijdens één van de optredens op het Sasquatch festival in George, Washington van 2009, staat er, tussen het in de zon liggende publiek, een eenzame danser. De eenzame danser probeert mensen mee te krijgen in het dansen. Mensen die in het gras liggen of voorbij lopen nodigt hij van harte uit om mee te dansen. Af en toe doet er even iemand mee. De meeste mensen zien de eenzame danser echter als een outsider die iets raars staat te doen. Het duurt minuten voordat het hem toch lukt om mensen uit het publiek mee te krijgen. Er volgt eerst één iemand en even later nog iemand. Nadat ze samen met z’n drieën staan te dansen gaat het opeens heel snel. Van alle kanten komen nu mensen aangelopen en zelfs aan gerend om mee te dansen. En dan, binnen een paar minuten staan er honderden mensen te dansen. Het is de eenzame danser gelukt om een beweging te starten… althans, dat is de conclusie van de mensen die het filmpje van de danser massaal delen via Facebook en Youtube en van hun commentaar voorzien.

Een tijdje later verscheen er nog een filmpje over deze eenzame danser. Nu ging het om een Ted Talk over leiderschap en over het starten van een beweging. In dit filmpje laat Derek Siver ons zien wat er echt gebeurt: het lukt de eenzame danser namelijk niet om de massa in beweging te brengen. Hij is weliswaar de beweging begonnen, maar hij wordt gezien als een ‘gek’; als een raar iemand die afwijkt van de groep en de norm. Totdat er zich een eerste volger aandient. Die komt vrijwillig uit het publiek en gaat mee dansen. De eerste volger maakt van de gek opeens een leider. Dan volgt nummer drie en ‘three is a crowd’. En daarna gaat het heel snel.

De coaches van de Academie voor Ontwikkeling willen die eerste volger zijn van professionals die een stap willen zetten of een verandering willen realiseren.

De Academie voor Ontwikkeling wil en kan ook jouw eerste volger zijn. Wij kunnen een beweging starten voor mensen met een goed idee, mensen die veranderingen willen realiseren binnen organisaties of in de maatschappij. De Academie voor Ontwikkeling danst mee en doet mee.

Lijkt je dat wat? Meld je dan hier aan om kennis te maken.